XNA European Tour was de moeite

Vandaag had ik het genoegen het Microsoft XNA Game Studio Event bij te wonen in Mechelen. Ik ben iemand die echt 100% achter Microsoft staat. Ik programmeer in .NET, werk met Vista en Office 2007, netwerk in Windows (Home) Server, game op een xbox 360 en blog non-stop over Microsoft, natuurlijk met Live Writer. Als ik dan de kans krijg om een event bij te wonen over hoe ik games kan ontwikkelen voor de pc en de xbox 360, dan ben ik er als de kippen bij.

Zal even kort het verloop van de dag beschrijven.

1 ) Opening keynote van Dave Mitchell, Director Microsoft XNA.
2 ) Game industrie in België door Tommy Goffin, BGIn
3 ) Lunch
4 ) (Over)leven in (van) de game industrie door Stefan Baier, Streamline studios
5 ) Spel ontwikkelen in 60min door Charles Cox, Developer Educator Microsoft XNA
6) Pauze
7 ) Call to Action (Werken in België, Imagine Cup, etc..) door Luc Van de Velde, Director developer & platform Group Microsoft Belux.
8 ) Multiuser games, Networking (vervolg puntje 5) weer door de amusante Charles Cox.

De keynote van Dave Mitchell was echt heel goed. De mensen die nog niet bekend waren met XNA waren direct geïnteresseerd. Toon enkele coole games, zeg dat je dit allemaal kan maken met XNA, zeg dan ook nog eens dat alle sourcecode, models, audio etc gratis af te halen is met de nodige documentatie (zie onderstaande links). Ja..dan heb je natuurlijk dadelijk de aandacht van elke iets wat technisch aangelegde student. Het ijs was dus zeker goed gebroken!

De volgende voorstellen van Tommy vond ik persoonlijk iets minder. Maar dat gaf hij zelf ook al aan in het begin, dat het iets minder interessant ging zijn. Het ging hier gewoon over dat de vzw BGIn zich bezig houdt met de game studio’s in België en Nederland meer publiciteit te bezorgen. Ze waren ook bezig met een portal waar je dan jobs kan browsen en andere info over de game studios.

Toen kwam de lunch, hier wil ik gewoon even zeggen dat het echt heel goed voorzien was. Veel lekkere broodjes, veel drank. De catering was perfect!! Voor herhaling vatbaar :)

Na de zeer goede lunch kwam Stefan Baier van Streamline studios. Hij ging ons wat meer vertellen over hoe het er in de game industrie aan toe gaat. Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Er zijn veel momenten dat je zeer hard moet werken om deadlines te halen. Je moet je aan de regels houden. Binnen het game ontwikkelen moet je je aan veel licenses houden die je niet zomaar mag overtreden. Er komt veel meer bij kijken dan de doorsnee gamer zou denken.

Tijd voor het echte werk, hier keek ik ook wel naar uit. Heb zelf helaas nog niet de tijd gehad om me te storten op XNA, dus hier had ik de kans om het echte werk, real life, van een professional te zien. Charles Cox is een ongelooflijk grappig persoon. Hij weet perfect hoe hij het publiek mee moet krijgen, om de haverklap een grappige opmerking waar je echt plat van gaat. Hoop deze man nog eens tegen te komen in de toekomst. Hij legde zeer concreet uit wat iedere klasse en functie deed. Deed de volledige opstelling zonder al te veel fouten te maken en zonder te copy/pasten. Weet echt waarover hij spreekt!! In deze sessie hebben we van nul af een soort 2D/3D Asteroids game gemaakt. Dit alles op één uur.

Na deze grappige sessie tijd voor weer een break.

Na de break kwam Luc Van de Velde. Deze presentatie ging over hoe het met de arbeidsmarkt gesteld is binnen België. Daarnaast kregen we ook wat meer info over Imagine Cup 2008 en XNA Bug (Belgische XNA user groep). Helaas geen XNA shirt kunnen versieren tijdens deze sessie :(

Last but defenitely not least het vervolg van Charles Cox zijn presentatie. Hier gaan we verder op het spel wat hij in voordien had ontworpen en voorzien we nu de mogelijkheid om het spel met meerdere spelers te spelen. Het leuke van XNA is dat je de spellen voor zowel PC als XBOX 360 kan deployen. Met één gebruiker speelde hij op de xbox 360 het spel (deze hoste ook de sessie) en met een andere speelde hij op de pc (hier joinde hij de sessie die de xbox 360 hoste). Dit alles had hij ook weer tot in de puntjes uitgelegd. Zag er helemaal niet zo complex uit als ik verwacht had, dit alles in maar een aantal lijnen code.

Mijn algemeen besluit is dat ik veel heb opgestoken wat XNA betreft. Zeker een technologie die bij op mijn TODO lijstje komt (wat al aardig vol aan het lopen is trouwens). Je kan leuke spellen met niet al te veel lijnen code. Microsoft heeft al een heel aantal leuke voorbeelden op de XNA site (zie onderstaande links) met alle code, models, audio, etc..Alles om mee te starten dus.

Verder zou ik nog eens alle sprekers willen bedanken die er vandaag waren. Ook mijn dank aan Tom Mertens en Walter Stiers die ik ook gespot heb…en natuurlijk alle andere Microsoft medewerkers.

Heb je interesse om leuke, hoogstaande (multiplayer, 2D, 3D, etc..) games te ontwikkelen neem dan zeker hier en op de onderstaande links eens een kijkje, download snel de nodige tools incl. de nieuwste Microsoft XNA Game Studio Express 2.0 Beta.

PS: Heel binnenkort (December) zal de Microsoft XNA Game Studio Express 2.0 ook uit de Beta fase gaan, voorlopig zullen we het nog met de 2.0 Beta moet doen.

Links
XNA
XNA Creators club (Voorbeelden, Starter kits, documentatie, forums, etc..)
XNA op MSDN

Wat zijn de sneltoetsen in Office 2007

Sommige mensen houden er van om met sneltoetsen te werken, ik ben één van die mensen. Als je in Word 2007 of Excel 2007 zit kan je heel snel kijken wat alle sneltoetsen zijn. Je houdt gewoon even de alt toets in. Nu zie je dat er nummers en letters op het lint menu verschijnen. Deze kan je gebruiken als sneltoetsen.

Alle tekst-opmaak verwijderen in Microsoft Word

Heb sinds kort een leuk trucje bij..

Stel je bent in Microsoft Word aan het typen. Je typt een titel, deze titel zet je in het vet, je onderlijnt dit, je geeft de tekst een andere kleur etc. Je gaat nu naar een volgende regel en je typt verder aan de tekst. Deze tekst zal nu dezelfde opmaak hebben als de titel. Iedereen heeft dit vast wel al eens aan de hand gehad. Je moet dan gaan kijken wat je hebt veranderd en je moet dit allemaal aanpassen. Dit kan allemaal véél sneller.

Na dat je je titel hebt ingetypt duw je gewoon ctrl + spatie tegelijk in. Nu is de opmaak terug normaal.

Ik heb het getest in Word 2003/2007 en daar werkte dit zonder problemen. Vorige versies heb ik niet kunnen testen. Hoop dat dit een handige tip was!

Gratis Kerstafbeeldingen van Microsoft Office

Hier kan je een hele hoop gratis kerst afbeeldingen afhalen. Gratis en voor niets, leuk om een kaartje mee te maken of een presentatie mee op te fleuren.

Dankjewel MS

Download Mircosoft Search Server 2008 VHD

Hier kan je de virtuele harddisk images van Microsoft Search Server 2008 downloaden.

Silverlight LiveWriter plugin

Downloaden kan je hier doen.
Met deze plugin kan je gewoon op een heel simpele wijze silverlight toepassingen aan je blog toevoegen.

Laat je site vertalen door Live translator

Microsoft heeft weer iets leuks bekend gemaakt. Als je het stukje Javascript code van deze link op je site of blog plaats dan kunnen bezoekers van anders sprekende talen je site ook lezen voortaan. Ze selecteren uit de listbox om je site te vertalen, ze worden verwezen naar de site van Windows Live Translator en deze vertaalt de site.

Heb het even toegepast op mijn blog. Het resultaat kan je bovenaan in de rechtse balk zien. Vertaling is nog niet 100%, maar dat kan wel eens te maken hebben met de beta status die het project voorlopig nog heeft. Meer info over de dienst vind je hier op mijn blog terug.

Gratis Visual Studio 2008 en .NET 3.5 training kit

Na de grote release van Visual Studio 2008 is er ook een heuse training kit uitgebracht. Deze training kit bevat 20 hands-on-labs, 28 presentaties en 20 demo’s met code. Allemaal over het nieuwste ontwikkelplatform en de nieuwe taalspecificatie.  Ongelooflijk toch!!

Dus als je een van de volgende dingen wil gaan leren: LINQ, C# 3.0, VB 9, WCF, WF, WPF, Windows CardSpace, Silverlight, ASP.NET Ajax, .NET Compact Framework 3.5, VSTO 3.0, Visual Studio Team System, enTeam Foundation Server. Download dan snel deze kit.

Download Windows SteadyState 2.5 Beta

Heb al eens over SteadyState geblogt een tijdje terug.

Vond het dus ook niet meer dan normaal om je van nieuwe versies op de hoogte te houden. De laatste nieuwe beta kan je hier downloaden.

Visual Studio 2008 RTM’ed

Zo vandaag is het dus zover, Visual Studio 2008 is FINAL!!!

Visual Studio 2008 is vandaag officieel gereleased, RTM’ed (Release to Manufacturing). De MSDN subscribers konden het vandaag al downloaden. De andere mensen moeten nog even wachten tot hun release aankomt. Het is echt wel weer een grote release eigenlijk. Kijk uit naar het moment dat ik de volledige versie in mijn handen krijg en er mee kan gaan testen.

Trial versie van Visual Studio 2008 kan je alvast hier downloaden.

Volgende pagina »